Γλυκά

Η ιστορία του Καζάντιπι

Το καζάν ντιμπί (kazan dibi) είναι μια μικρασιατική συνταγή. Η ονομασία της προέρχεται από τα τουρκικά και σημαίνει «πάτος του καζανιού» (dip = «πάτος»). Παρασκευάζεται αποκλειστικά από βουβαλίσιο γάλα (καθώς αυτό θεωρείται γνησιότερο), ενώ συχνά το γλυκό πασπαλίζεται με τριμμένη κανέλα.

Το Καζάντιπι ταξίδεψε

Με τα χρόνια, το kazan dibi έχει γίνει ένα αγαπημένο επιδόρπιο στην Τουρκία και το βρίσκουμε συνήθως σε τουρκικά σπίτια, εστιατόρια και καταστήματα με γλυκά. Η πλούσια ιστορία και η μοναδική του γεύση συνεχίζουν να το κάνουν δημοφιλή επιλογή τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και των επισκεπτών.

Το καζάν ντιπι έχει περάσει τα σύνορα της Τουρκίας εδώ και χρόνια και πλέον το απολαμβάνουμε εδώ στην Ελλάδα ως ένα νόστιμο γλυκό στο τέλος του γεύματός μας.