Το Ραβανί ή Ριβανί, είναι παραδοσιακό γλυκό της Μέσης Ανατολής, γνωστό στην ελληνική και αρμενική κουζίνα και ως σάμαλι. Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στον φούρνο περιχύνεται με σιρόπι. Πρώτοι μάλλον το δοκίμασαν οι Αιγύπτιοι ως "Ma mounia" και αργότερα εξαπλώθηκε σε όλες τις Αραβικές και Μεσογειακές χώρες.
Στον αραβικό κόσμο όπου αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο φέροντας διάφορα ονόματα. Σε κάποιες παραλλαγές , στα υλικά προστίθεται και τριμμένο καρύδι και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδιαστεί με καϊμάκι (παγωτό).
Η παράδοση θέλει να πήρε το όνομα του από τον Τούρκο ποιητή Ρεβανί, που έζησε τον 16ο αιώνα και συνήθιζε να κάνει ρίμες σχετικές με τα γλυκά.
Εδώ στην Ελλάδα εμφανίστηκε στην Βέροια, που είναι και το πιο διάσημο μέρος που το παράγει, στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Δόθηκε σε ένα τοπικό ζαχαροπλάστη από έναν τούρκο και διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά.